START BIDPRENTJES PEY & OMSTREKEN LILBOSCH & PEY 40-45 FOTOCOLLAGE TEKSTEN GASTENBOEK INFO

TEKSTEN

't Kerstfeest in Burundi

Het kerstconcert van de zanggroep "Mes Amis" uit Koningsbosch heeft als thema "Kerstmis in de wereld". Burundi is een van de landen waar aandacht aan besteed wordt. Bertha Dirkx heeft dit op papier gezet. Het verhaal is samengevat door Ellen Dijcks.

Kerstmis in Burundi

Het overwegend katholieke Burundi viert kerstmis vooral in de kerk. Niks geen boom, kerststal en kaarsen thuis! Maar de mensen weten niet beter en vieren het kerstfeest op hun eigen, uitbundige wijze. De kathedraal wordt gedegen gepoetst, en rijkelijk versierd met bloemen, zo bont mogelijk! Ook wordt een zeer kleurrijke kerststal gebouwd, gedecoreerd met zelfgemaakte slingers van bonte papierrepen, bloemenkransen en gekleurde lampjes. Naast de stal staan de zo typerende bananenbomen.

De nachtmis is ingepland voor 9 uur ’s avonds, maar met de tijd nemen de Burundezen het niet zo nauw: als de mis daadwerkelijk om kwart voor 10 begint, mag je van geluk spreken.

Mensen stromen toe van heinde en verre en verdringen zich om de stal om zelf geplukte bloemen bij het kindje Jezus te kunnen leggen. Tijdens de mis wordt prachtig gezongen, gedanst, getrommeld en gebeden: “Akana Yezu rjavuze!”, het kindje Jezus is geboren! Het kerstkind en de beminde gelovigen worden overvloedig bewierookt.

Omdat er zo’n 2000 zitplaatsen bezet zijn en even zovele staanplaatsen, is het razend druk.

De communie-uitreiking is een chaos van jewelste: de kerkgangers duwen en wringen, alsof men bang is dat het Lichaam van Christus op raakt!

Na een lange dienst is men geenszins van plan meteen huiswaarts te keren: het is wederom duwen en wringen rond het kindje Jezus en de hele entourage in de kerststal! Men zingt en danst door tot ’s morgens vroeg.  Thuis wacht er, in tegenstelling tot in onze overdadige westerse wereld, geen rijkelijk gedekte tafel.

 

“Akana Yezu rjavuze” … Moge die Jezus vrede brengen in het zo zwaar beproefde land dat Burundi heet.

 

Een idee om te lezen: "sigarenbandjes Pey 5"