START BIDPRENTJES PEY & OMSTREKEN LILBOSCH & PEY 40-45 FOTOCOLLAGE TEKSTEN GASTENBOEK INFO

LILBOSCH EN PEY 1940-1945

103 knipsels aanwezig

Dit onderdeel van de site Pejjerlandj is van de hand van René Rutten: 'Eine jóng van 't Hènge'.

E-mail: rjm.rutten@kpnplanet.nl. Telefoon: 0475-482523.

Hij heeft door zijn onderzoek bij het Nationaal Archief in De Haag, het N.I.O.D. te Amsterdam en gesprekken met deskundigen en mensen die “erbij waren” kennis verworven over: de Abdij  Lilbosch, ’t St. Bernarduscollege en de bunker tijdens de Tweede Wereld Oorlog. Van zijn hand zijn hierover twee kronieken verschenen, waardoor ook licht gebracht is in het “Duister Oorlogsverleden van Lilbosch”.

Heel veel werk heeft hij gestoken in het onderzoek naar de gebeurtenissen tijdens de oorlog, evacuatie van Pey e.o. en vooral het Hingen. Hij heeft ooggetuigen en families aan het woord gelaten over de razzia’s, evacuaties, granaatinslagen, onschuldige slachtoffers, “moorden” en deze dramatische voorvallen opgeschreven, vastgelegd en verzameld in een klapper, die een  aantal mensen in hun bezit hebben. Tevens zijn deze verhalen opgenomen op de site Pejjerlandj.

Zo is deze geschiedenis vastgelegd voor het nageslacht en de geïnteresseerden voor de oorlog in Pey en omstreken. Met oog voor de bittere ernst en niet geromantiseerd, waarvoor we moeten waken bij exposities, voorlichtingen e.d., maar met het verschrikkelijke leed dat de mensen werd aangedaan. Waargebeurde feiten en persoonlijke verhalen met tevens het doel, aandacht vragen voor hen die achterbleven. Zij die omkwamen door oorlogsgeweld worden jaarlijks herdacht maar de weduwen, met hun veelal talrijke kroost  en het hoofd boven water moesten houden zonder kostwinner, financiële hulp en vaak in bittere armoede, waren ook heldinnen maar worden vaak vergeten.

René Rutten is o.a. vrijwilliger bij de Stichting Pergamijn, instelling voor mensen met geestelijke en lichamelijke beperkingen, het Nationaal Indië Monument te Roermond en diverse andere verenigingen en instanties. Verder is hij gids van de kloostergemeenschap Lilbosch en verzorgt de rondleidingen in dit gebied waarbij aan de orde komen de kloosterboerderij, de Livar kloostervarkens, de Abdijwinkel, de oorlogsbunker en de bunkerkapel. Aan de rondleidingen zijn geen kosten verbonden. Tevens behoort een bezoek aan de boerderij van Pergamijn tot de mogelijkheid.

Beschikkingen

21 knipsels

KLV-kamp Lilbosch

11 knipsels

Kronieken W.O. II

8 knipsels

Lilbosch

5 knipsels

Pey e.o. in W.O.II

50 knipsels

Oorlogsfoto's

Fotoalbum

Een idee om te lezen: "Smeets Lies ( Zus)"